Японски професори покоряват видинска сцена с брилянтна техника и интерпретаторски талант

„Музикална икебана“ представиха оркестрантите от Симфониета Видин, под диригентството на маестро Деян Павлов. Гост-солисти бяха пианистките от Япония Ецуко Оказаки и Киоко Сакаи. Те изпълнихе двойните клавирни концерти за пиано от Й. С. Бах и Ф. Менделсон. Двете дами са професори в музикалната академия в Токио и реализират множество концерти както в родината си, така и в Европа. Възпитанички са на именитото българско клавирно Дуо Ганеви. С брилянтната си техника и емоционална интерпретация Ецуко Оказаки и Киоко Сакаи представиха пред местната публика един различен философски поглед върху двойния концерт на Й. С. Бах. С изпълнението си на двойния клавирен концерт от Ф. Менделсон пък японските пианистки пресъздадоха приказния романтичен свят на немския композитор и докоснаха сърцата на публиката с ефирна емоционалност и превъзходна техника.

На видинска сцена се представи и Кожи Оказаки, който също е от Япония. Той преподава в Университета за изкуство в Токио, но освен това концертира в Япония и Европа. Гостите имаха удоволствието да чуят Концерт за фагот от В. А. Моцарт, където солистът виртуозно показа възможностите на инструмента фагот и впечатли с индивидуалната си интерпретация. Кожи Оказаки показа, че освен техничен изпълнител е брилянтен интерпретатор на Виенската класическа школа, като със средствата на музиката ни напомни, че Моцарт всъщност е създавал своето изкуство дълбоко емоционално и философски.

В „Музикалната икебана“ бе представен и Концертът за фагот от Карл Мария фон Вебер. Тук солистът от Япония впечатли публиката с технично и емоционално изпълнение, което напомни за пъстрия фолклорен свят на немската оперна традиция. Но изпълненията на гостите от Япония нямаше да бъдат толкова въздействащи без участието на харизматичния Деян Павлов. Новият главен диригент на Плевенска филхармония гостува често във Видин и тази вечер за пореден път доказа, че не случайно е един от най-популярните български диригенти. Безспорния професионализъм и наситената емоционалност, която показа маестро Павлов пред видинската публика превърнаха концерта във вълнуващо приключение.

Ецуко Оказаки, Киоко Сакаи, Кожи Оказаки заедно с маестро Деян Павлов и Симфониета – Видин доставиха радост и естетическа наслада на своите почитатели на 1 май в зала „Филхармония“.