Франко Петраки дирижира концерт със солист Цветомир Лазаров

Както е добре известно, контрабасът е преди всичко оркестров инструмент, тъй като дължи съществуването си предимно на оркестъра и други по-малки инструментални състави. Това обаче ни най-малко не значи, че не може да се изявява и като солов инструмент, нещо доста рядко в миналото, но не и в днешно време. Ако само преди стотина години солиращите контрабасисти са били рядко срещани изключения, то в нашето съвремие, и благодарение на невероятните комуникационни средства,   ние срещаме изумителни виртуози и на този инструмент, както и на всички останали. Такива музиканти са част от музикалния живот по света и у нас. Професор Цветомир Лазаров е един от тези контрабасисти, които с успех доказват солистичните възможности на инструмента.

За пореден път това пролича на концерта в залата на НМА, състоял се на 7 юни 2017  г., когато  у нас гостуваха именитият италиански контрабасист, композитор и диригент Франко Петраки и българската контрабасистка, възпитаничка на НМА, професор в Музикалната академия в Женева Мирела Ведева. Цветомир Лазаров беше техен достоен партньор в дуо за два контрабаса и оркестър „Пасионе аморозо”от Джовани Ботезини. Пословичните инструментални качества на Ботезини го тласкат към създаване на собствени произведения, разкриващи непознати до момента възможности на контрабаса. Основна роля за това играе увеличаването на звуковия диапазон чрез умело използване на естествени и изкуствени флажолети – белег на високо майсторство и прецизна техника. Такава демонстрираха и двамата солисти по време на своето вдъхновено и вълнуващо изпълнение.

Диригентът Франко Петраки, многократно дирижирал и изпълнявал това виртуозно произведение на много места по света,  бе във възторг от партньорството на Цветомир Лазаров. Мисля, че за по-добра атестация от тази, малко контрабасисти биха могли да мечтаят!