Фестивалът за камерна музика в Дома на културата „Красно село“

От 16 до 18 май благодарение на инициативата на катедра „Камерна музика и съпровод“ към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и на Дома на културата „Красно село се проведе Първият фестивал на камерната музика. Вдъхновеното представяне на преподавателите и студентите, които показаха високо ниво и приобщиха публиката към камерното изкуство, основателно породи идеята фестивалът да се превърне в традиционен.

Домът на културата има постоянна и просветена публика, чиито очаквания са формирани от концертите на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, квартет „Димов”, а сега и квартет „Големинов“ (Александър Иванов, Емил Бошев, Огнян Константинов, Христо Танев). Стилово разнообразна, музика от Ренесанса до XXI век – това е звуковата картина, която може да бъде чута в залите на културния дом „Красно село“. Първият фестивал на камерната музика се вписа напълно в тази широка репертоарна рамка, представените произведения обхващаха произведения от барока до Шостакович. Във фестивала взеха участие студенти от класовете по камерна музика на проф. Евелина Арабаджиева, проф. д-р Атанас Карафезлиев, доц. д-р Огнян Константинов, гл. ас. д-р Лилия Костова и ас. Росен Идеалов.

Специален акцент в програмата бе българската премиера на клавирното трио на Георгий Свиридов, представено блестящо от гл. ас. д-р Лилия Костова – пиано, Кеворк Есмерян – цигулка, и Магдалена Петрович – виолончело, изпълнено от тях заедно с клавирно трио в до минор от Бетовен в първата вечер на фестивала. В следващите концерти интересни за публиката бяха „Латино сюита“ за две китари от Михалис Андронику, струнното трио на Сергей Танеев, тема с вариации „Les Deux Amis“ от Фернандо Сор, Дивертименто №1 за два кларинета и фагот от Моцарт. Поднесена бе оригинална програма от различен тип камерни ансамбли, включително и ансамбъл от акордеони. Съвместното музициране на педагози и студенти винаги е интересно за публиката и полезно както за младите музиканти, така и за професионалистите – заради обмяната на енергия, ентусиазма и познанието, заради взаимното обогатяване между преподавателя и студента.

Бих искал да благодаря на директора на ОКИ „Красно село” г-н Ст. Стефанов, на артистичния секретар г-жа Катя Ангелова за отличната организация и за предоставената възможност за осъществяването на този фестивал. Политиката на столичната община за достъпни (в случая напълно безплатни) концерти заслужава уважение, това дава възможност на много широк кръг любители на музиката да чуят интересни произведения и изпълнения. Надявам се, че през следващата година ще имаме възможността да организираме отново това събитие, още повече, че има интересни годишнини.

Излизането на младите инструменталисти на възможно най-много и различни сцени, срещата им с разнообразна публика е стратегическа цел на фестивала. Подкрепата за младите таланти е от изключително значение за бъдещото им развитие, те имат нужда от нея. Съвместното музициране на преподаватели и студенти е другата цел на този фестивал, в крайна сметка на сцената всички творят заедно.