Успех на Борислава Танева в Копенхаген

В пореден триумф на българската пианистична школа се превърна концертът на известната българска пианистка и педагог проф. Борислава Танева на 4 октомври 2018 г. в датската столица Копенхаген. И този път тя не изневери на мисията си да представи пред публика програма, съставена изцяло от произведения на съвременни композитори.

Първата част включваше творби от двама датски композитори. Керстен Бо Ериксен бе представен с своите Пет пиеси за пиано, обединени със заглавието „Simple things“. А Ейнар Кандинг, когото българската публика познава от гостуванията му на фестивалите „Пианисимо“ и „Музиката на Европа“ в София, избра българската пианистка за световната премиера на произведението си Пиеси за пиано и електроника.

Вместо обичайния антракт публиката имаше възможност да се запознае с част от мултимедийния проект „Картини от една изложба“, за който няколко композитори (в това число Ейнар Кандинг и Георги Арнаудов) написаха специално пиеси за пиано, вдъхновени от картините на българския художник Орлин Атанасов.

Това беше и своеобразен мост към втората част на концерта, където проф. Борислава Танева поднесе пъстър музикален букет от стилистично разнообразна българска музика на композитори от различни поколения – творби от Любомир Пипков, Александър Танев, Георги Арнаудов, Юлия Ценова, Албена Врачанска, Христо Йоцов, както и няколко свои пиеси за пиано, които през 2017 г. бяха отличени на конкурс за композиция „Едвард Григ“ в Осло (Норвегия).

По време на концерта в залата се беше настанила онази специална тишина, в която наистина разбираш, че се случва нещо много специално и неповторимо. И усещаш общото желание на публиката да не пропусне всеки тон от изпълненията на проф. Борислава Танева. За да се отблагодари с дълги и нестихващи аплодисменти на талантливата майсторка на пианистичния звук. Както се случи на концерта в Копенхаген.

В залата присъстваха и много българи, живеещи в Дания, благодарение на добрата комуникационна връзка на българската дипломатическа мисия с българската общност в Дания.

Поканата за този концерт и за майсторския клас, който проф. Танева проведе в Датската кралска консерватория, бе от Фестивалa „Конкордия“ и Сдружение EarUnit и Кралската консерватория в датската столица.