Съвършено представление в цирка направи Старозагорската опера

На 20 юни 2018 г., за първи път в България трупата на Държавна опера Стара Загора представи под шапитото на Академичен цирк „Балкански“, издигнато в парк „Артилерийски“, Стара Загора, операта на Руджиеро Леонкавало „Палячи“. Традиционалистите, свикнали да присъстват на оперни спектакли само в театрите, могат да съжаляват, че са се лишили от изключително вълнуващо преживяване и върховна наслада. Възхитителна е необуздаемата енергия и фантазия на режисьора Огнян Драганов, който не спира да ни изненадва с все нови, но при това все по-оригинални решения на спектакли, реализирани на необикновени места. „Палячи“ е заглавие, посветено на цирковите артисти, но как то би се „наместило“ върху манежа, върху кръглата сцена, като едновремешните антични театри. Факт е, че по-добро решение надали би могло да има от представеното. И по-въздействащо – и на актьорите и на публиката. Всъщност комедията с трагичен край се разгърна многопластово и на манежа и сред публиката. Г-н Драганов е намерил и в мярката мярка, за да се постигне и зрелищност и интимна драма.

Като директор на операта той е поканил за участие в постановката звездни солисти, които бяха не само перфектни вокалисти, но и великолепни артисти. Освен това е ангажирал и част от цирковите артисти, чиито номера бяха сполучливи метафори на действията и мечтите на героите от спектакъла. Заслужени аплаузи предизвикаха изящните изпълнения на Велизара Стайкова-Балканска, Мари, Николай, Тициано и Натали Балкански, Кристина Костова и дуо Бизан.

Триумфален образ на Канио – Палячо, собственик на трупата пътуващи артисти, изгради великият Калуди Калудов. И гласово, и актьорски той представи еднакво силно и болезнения ревнивец, и ранимия съпруг, и страдащия артист, който трябва да играе, независимо че е обзет от ярост и мъка, защото тълпата чака и иска да се смее… „Смей се, Палячо, на съдбата си жалка, смей се – на твойта мъртва любов…“ – изповядва той през сълзи.
Анна Дитри насити с красивото си сопрано Неда – Коломбина с много емоции, състояния, решителност и отдаденост на любовта. Лека и ефирна в първата си ария, когато мечтае за свобода, за радост, за красота, влюбена жена при срещата с любимия Силвио, уплашена като подгонена сърна от жестокия си съпруг, решена на смърт в името на любовта… Красива, гласовита, артистична, прекрасна Анна Дитри.

Страхотен образ направи Александър Крунев в ролята на директора на цирка. Той неспирно, по много приятен начин, изграждаше мостове между манежа и публиката и „въвеждаше“ ред сред артистите на пътуващата трупа и селската публика.

Тонио – Тадео на Нико Исаков представи образец на жестокия мъж, пренебрегнат от жената, която обича. Интересно как най-прекрасното човешко чувство – любов, може да се трансформира в ненаситна злоба и отмъщение, на каквито сме свидетели в живота покрай нас.

Красивият и гласовит Валери Турманов отново грабна сърцата на публиката със своята неподправеност, лиричност, чиста обич към Неда и саможертвата в името на любовта. Георги Динев насити Бепо – Арлекин с много ярко и запомнящо се присъствие. Хубав цвят бяха и клоуните Игнат Желев, Милен Денев и Христо Иванов.

Хорът на хормайстора Младен Станев отново беше на ниво не само гласово, но и като актьорско присъствие. Макар „паркиран“ на неудобно място в няколко ложи, оркестърът звучеше извънредно приятно. Заслужени аплодисменти наградиха диригента проф. Ивайло Кринчев за перфектното ръководене на спектакъла при специални условия.

Първата премиера на „Палячи“ в цирк „Балкански“ ще се запомни с подобаващо честване на респектиращите 40 години на сцената на великия оперен певец Калуди Калудов.

Препечатано със съкращения от Долаплбг, 21.06.2018