Николай Моцов и ансамбъл „Странджа“ на една сцена за премиерата на „Луд гидия“

С премиерата на операта от Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ започва на 3-ти юли тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ 2018. Фестивалът, който по традиция се провежда на сцената на Летен театър – Бургас, е посветен на 70-годишнината от рождението на световноизвестния диригент.

Първата постановка е дело на режисьора проф. Павел Герджиков, а в главната роля – на Илия, лудия гидия, ще влезе тенорът доц. д-р Николай Моцов. Заедно с него ще излязат колегите му Таня Лазарова, сопрано, като любимата на Илия девойка Зорница, тенорът Александър Баранов като старият кадия, баритонът Александър Крунев като Осман Бей – изгубения брат на Илия, Бранимир Недков като Мечо и др. В постановката участват хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. На сцената със състава на Държавна опера – Бургас ще излязат и танцьорите на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ с ръководител Марио Егов.

Кастът на постановката е с изключително високи критерии, е мнението на оперни почитатели. Главната роля е поверена на преподавателя от НМА „Панчо Владигеров“ доцент д-р Николай Моцов. Той е лирико-спинтов тенор, който почти две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Защитава докторска дисертацияq свързана с българското камерно-вокално творчество. В своята певческа кариера печели награди от национални и международни конкурси. Носител е на първа награда на конкурса „Светослав Обретенов“, голямата награда на конкурса „Парашкев Хаджиев“, голямата награда и кристална плакета на Съюза на българските композитори, на конкурса „Любомир Пипков“, както и втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс „Борис Христов“. По време на своите ангажименти Моцов партнира на големите имена на оперната сцена Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др. Николай Моцов е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Белгия, Русия, Южна Корея, Кувейт, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

Препечатано от: http://burgascity.com/николай-моцов-александър-баранов-и-ан/