Концерт на Плевенската филхармония с творби от български композитори

На 23 ноември 2017 Плевенската филхармония представи творби на български композитори, преподаватели от катедра „Композиция” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Концертът бе посветен на 65-годишнината на проф. Атанас Атанасов и 75-годишнината на проф. Александър Текелиев и продължи цикъла с концерти под мотото „Обичам българската музика”. В зала „Катя Попова” под диригентството на Деян Павлов бяха изпълнени Концертна музика № 2 за симфоничен оркестър от Велислав Заимов, Сюита за оркестър от Красимир Тасков, Втори клавирен концерт на Атанас Атанасов със солист автора и симфонична сюита „Happy Birthday” на Александър Текелиев. Няма да бъде пресилено, ако определим концерта като събитие, защото с премиерните изпълнения на четири произведения от съвременни български автори той ще остави ярка следа в концертния живот на Плевен през сезона.

Концертна музика № 2 за симфоничен оркестър от Велислав Заимов, написана през 2015 и за първи път изпълнена сега в Плевен (световна премиера), постави началото. Композицията, в която трите части преливат една в друга, впечатли присъстващите със своята вглъбеност и самобитна оркестрация, а характерният принцип на своеобразното „състезание” между солист и оркестър тук се проявява като съпоставяне и диалог между оркестровите групи.

Красимир Тасков композира Сюита за оркестър (2013) на основата на някои номера от балета „Царе на лудориите” („Макс и Мориц“). Това безспорно придава специфичен характер на музикалния материал в четиричастния цикъл: Въведение, Бурлеска, Ламенто и Финал. „Разбира се, в оркестровата си версия, за разлика от сценичната, музиката следва по-широко симфонично и инструментално развитие – споделя той. –Музикалният език е изобразителен и достъпен като възприятие, насочен да пресъздава атмосфера на динамизъм и жизненост, подкрепена от цветист оркестров език”.

С клавирен концерт № 2 от Атанас Атанасов, който имахме удоволствие да съпреживеем със солист автора, започна втората част на концерта. Създаден през 2005 г. за участие в конкурса за симфонично произведение в 7/8 в Пловдив, произведението е отличено с III награда. Концертът е в традиционна тричастна структура: бърза, бавна, бърза. Освен характерните български метроритми (частите са в различни неравноделни размери) в произведението присъстват и мотиви, повлияни от българския фолклор, които въздействаха силно на публиката. Трябва да подчертаем и чудесния синхрон с оркестъра, ръководен от Деян Павлов.

Всички заедно разкриха красотата на музикалната партитура.

Изпълнението на симфоничната сюита „Happy Birthday” от Александър Текелиев се превърна в кулминация на вечерта. Произведението е музикален шарж – игра, сътворено през 2005 г. от майстор с оригинален стил, на който не е чужд експериментът при смесване на различни звучности и стилове. Тo представя автора – маестро Текелиев, в нова светлина, позната досега единствено в анекдотичното му словесно творчество. Мотивът на познатата песен, която звучи във всеки миг някъде по света, се появява неочаквано между популярните мелодии от творби на Лист, Пучини, Щраус, Моцарт, Офенбах, Чайковски… Композиторската изобретателност и виртуозност впечатлиха и непосветените слушатели, развълнуваха и доставиха истинска радост на публиката в зала „Катя Попова”.