Истински празник за изкуството на камерната музика

На 30 ноември 2018 в зала 1 на Общинския културен институт „Красно село“ се състоя концерт на преподаватели и студенти от катедра „Камерна музика и съпровод“ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. След успешната съвместна реализация на Първия фестивал за камерна музика, който се проведе в същата зала през май т.г., на музикалния подиум отново се представиха преподаватели, този път в една музикална вечер със студенти от класовете на проф. Евелина Арабаджиева и доц. д-р Огнян Константинов.

Концертът се откри с Дует за две виоли №1 от Карл Щамиц, който беше поднесен на аудиторията с професионализъм от изтъкнатите наши виолисти и преподаватели доц. д-р Огнян Константинов и гл. ас. д-р Владислав Андонов. Артистичното музициране при изпълнението на творбата даде блестящо начало, последвано от студентски изпълнения на произведенията на Енрике Гранадос – Испански танци №2 и №3 (за цигулка и китара) и Трио Серенада от Анселм Вини (за цигулка, флейта и пиано). Концертът завърши със Соната за цигулка и пиано на Цезар Франк в изпълнение на цигуларя Стоимен Пеев и пианистката Лилия Костова. Сонатното дуо постигна въздействаща интерпретация с внушителна дълбочина на емоционалното изживяване. Лилия Костова за пореден път доказа уменията си да се изявява като камерен изпълнител в различни музикални жанрове и да си партнира коректно с различни инструменталисти.

Естественото излъчване и множеството усмивки, с които участниците озариха залата, приобщи публиката да аплодира възторжено всяко ансамблово изпълнение. Вечерта се превърна в истински празник на изкуството на камерната музика.