Веселина Кацарова: „Щастие е да работиш с млади и талантливи певци“

„Истинско щастие е да работиш с млади и изключително талантливи изпълнители, покрай тях се чувствам като онази Веселина, която стъпи на голяма сцена преди почти 30 години…“, коментира Мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова преди финала на своя първи майсторски клас в България, който приключи късно вечерта на 7 септември с гала – концерт на учениците й от сцената на Старозагорската държавна опера.

Буквално до последната секунда Маестра Кацарова шлифоваше гласовете на изпълнителите от България, САЩ, Франция, Южна Корея, Китай и Турция, които пристигнаха преди десет дни в Града на липите, за да попият „секретите“ на певицата, владееща трето десетилетие  световните сцени с необятния си репертоар.

Скрупольозна и същевременно деликатна Кацарова молеше диригентът Веселин Бошнаков да повтаря и потретва отделни фрагменти от партитурите, за да намери възможно най-оптималното звучене за младите оперни певци, които не криеха притеснението си от срещата с меломаните от града с най-старата извънстолична опера в България.

Почти всички бяха подготвили арии от репертоара на певицата – педагог, повечето споделяха че преди да вземат това си решение десетки, ако не и стотици пъти са прослушвали записите й в Интернет.

„Бъдете себе си, не ми подражавайте, вземете от това, което ви преподавам само най-важното! Не искам да ме копирате, на публиката няма да е интересно да слуша отново и отново Веселина Кацарова, тя вече я познава и очаква нещо ново, много по-интересно!“, след всяко изпълнение повтаряше Маестрата и благодареше на музикалния педагог Николай Ханджиев /дошъл заради нея от операта в Париж/  и на пианистката доц. д-р Боряна Ламбрева /работила години наред с Райна Кабаиванска/ за веотдайността им по време на мастер-класа.

„Веселина Кацарова е изключителен преподавател! Не само заради успешния и дългогодишен опит, който има, но и заради това, че е прекрасен артист. Тя е изключителен човек и обича и умее да комуникира с хората край себе си. Тя никога не се предава, никога и пред нищо не отстъпва и винаги подкрепя хората, на които преподава. Тя е изключително съсредоточена в работата си и е концентрирана върху всеки един човек, на когото преподава. Готова е да му помогне и да му даде насоки и напътствия…“, сподели преди концерта французойката Мари Елизабет Сийгър, мецосопрано с опит в английската национална опера, на която й предстои след броени дни да пее от сцената в Париж в “Любовен еликсир“.

В Стара Загора тя изпълни Каватина на Ромео от „Капулети и Монтеки“ на Винченцо Белини и Хабанера на Кармен от Жорж Бизе. И двете арии са от репертоара на Кацарова, която окуражила младото дарование с думите “Ти можеш, ще те аплодират!“.

Приелата преди две години да бъде артистичен директор на трупата в родния си град Веселина Кацарова преди гала-концерта обеща да изпълни за тукашната публика любимата си песен „Калимунку, Денку“ из репертоара на народната певица Янка Рупкина по обработката на проф. Красимир Кюркчийски, за когото казва че боготвори.