„Достатъчно“: мюзикъл на най-младите български творци за техните връстници и съвременници

Мюзикълът „Достатъчно“ е създаден от абсолвенти и студенти на трите академии на изкуствата – музикалната, художествената и театралната. Творбата е оригинална и изцяло авторска и разглежда темите за любовта и приятелството, за изкуството и творческото скъперничество и за себепознанието и извисяването на духа чрез силата на вярата в самия себе си. Много музика, песни, танци и емоции предлага разказът от улиците на Ню Йорк, където е мястото на действието. Любопитното и нестандартното в мюзикъла е, че всички действащи лица са само млади хора до 28 години.

Със специалното участие на Деян Каменов – Дидо от група D2, който влиза в ролята на Филип Голд – световен шампион по латинотанци, и на Адриана Николова – Печенката, в ролята на съдържателката на клуб по „бързи срещи”, която може да намери идеалната половинка за всеки.

Режисьор на мюзикъла е доц. Виолета Горчева. Автор на музиката е Емелина Горчева. Либретото е дело на Йоана Мирчева, а диригент на постановката е Цанислав Петков. Хореографията е поверена на проф. Желка Табакова и на младия латиношампион Петър Герзилов. Сценографията е на Анна Апостолова и Михаела Занева. Актьорският състав е от младите и талантливи възпитаници на Музикалната академия.

Премиерните представления на изцяло новия авторски български мюзикъл са на 29 и 30 април в Музикалния театър. Събитието е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.
БНР, програма ХристоБотев, 30.04.2014

Благодаря ви, млади български музиканти!

Емил Янев

Последният ден на месец май ще се запомни с впечатляващо музикално събитие, което се осъществи на сцената на Софийския музикален театър. То беше сътворено от тридесетина възпитаници на Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и с участието на няколко солисти, хора и оркестъра на Музикалния театър. „Главният виновник“ за успеха на световната премиера на мюзикъла „Малкият принц“ беше една млада, 28-годишна, и явно надарена музикално личност, с афинитет към музикално-сценичния жанр – композиторката Емелина Горчева. И, разбира се, останалият постановъчен екип начело с либретистката Йоанна Мирчева, диригента проф. д-р Ивайло Кринчев, режисьорката доц. д-р Виолета Горчева, хореографите д-р Радослав Радев и Румен Григоров, сценаристите и костюмиерите Чавдар Чомаков и Михаела Занева.

Въпреки „студентския си статус“ всички участници певци показаха не само отлична вокална школовка, но и професионално убедително сценично поведение. Те достойно защитиха репутацията на българската музикално-образователна система и конкретно на българската вокална школа, която се ползва с популярност по света наравно с италианската, руската, немската и френската певческа школа.

Препечатано със съкращения от в. „Дума“, бр. 1085130 от 7.06.2018